Hoe steek je een kamado aan?

Hoe steek jij je Big Green Egg aan?

Een veel gestelde vraag: “Jan, hoe steek jij je Big Green Egg aan?” 

Hieronder wil ik graag uitleggen hoe ik mijn Green Egg aansteek. De methode is uiteraard voor alle Kamado’s te gebruiken!

Doe jij het anders of heb je nog tips & trics, laat het weten! 

Er is op zich geen goed of fout, dit is hoe ik het doe.

Hoe begin je?

Als eerste zorg je dat er voldoende kolen in de Kamado zit en dat je luchtgaten in de firebox, de onderste keramieke ring onderin je Kamado, vrij zijn van kleine stukjes houtskool en as van de vorige sessie, zodat je een optimale flow van zuurstof hebt.

Ikzelf maak gebruik van aanmaakwokkels. Maar je kunt ook gebruik maken van aanmaakblokjes zolang je maar natuurlijke producten gebruikt en geen chemicaliën want deze geven een nare lucht en smaak af, en kunnen in het keramiek van je barbecue gaat zitten.

Je kunt ook gebruik maken van een looftligter, dat is in principe een heteluchtpistool waarmee je de kolen aansteekt. Werkt ook super handig maar vind ik zelf minder leuk. En met wokkels en blokjes heb je geen stopcontact nodig!

Een houtwokkel werkt het beste wanneer je hem als het ware open draait. De houtkrullen zitten gedraaid op een rolletje. Als je beide uiteinden vastpakt en in  tegengestelde richting draait, komen de houtkrullen wat los voor elkaar. Hierdoor kan de zuurstof er goed bij en brandt de wokkel beter!

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

Waar leg je de aanmaakwokkel?

Voor een zogenaamde low & slow sessie waarbij de temperatuur dus relatief laag blijft gebruik ik maar 1 wokkel. Deze leg ik in de midden op de kolen, dus niet ‘begraven’ onder de kolen. 

Zo brandt de wokkel het beste en geeft meer dan voldoende hitte af om de kolen te laten branden. Wanneer je hem onder je kolen ‘begraaft’ zul je merken dat hij sneller uitgaat én dat hij tijdens het branden voor veel rookontwikkeling zorgt.

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

Aansteken!

Wanneer je klaar bent om te gaan barbecueën, d.w.z. je vlees / gerecht klaar is voor de barbecue, kun je hem aansteken. 

Ik gebruik hiervoor een klein gasbrandertje die vaak gebruikt wordt voor Crème brûlée.

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

Waneer de wokkel brandt.

Als de wokkel brandt laat ik de deksel open staan voor optimale zuurstof toevoer.

Ook zet ik de onderste schuif helemaal open, zodat er ook via de kolen zuurstof aangevoerd wordt en dus ook de warmte beter richting de kolen gaat.

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik
Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

Daarna, als de wokkel uitgaat.

Na 5 tot 7 minuten ongeveer zal de wokkel een eind op zijn en uitgaan.

Je merkt dit ook doordat er wat rookontwikkeling zal ontstaan, en je ziet dat de kolen zijn gaan gloeien.

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

Laatste stap, op temperatuur laten komen.

Als het zover is dat de wokkel op is, sluit ik altijd de deksel en zet de bovenste schuif ook helemaal open.

Dan is het een kwestie van de barbecue op zijn gemak op de gewenste temperatuur te laten komen, houdt daarbij goed je dome-thermometer in de gaten.

Wanneer ik indirect ga barbecueën, en dus gebruik maak van een Plate-setter (hitteschild voor indirecte hitte), laat ik de temperatuur ongeveer 50°C hoger komen dan waar ik op uit wil komen, omdat na het plaatsen van de platesetter de temperatuur ongeveer 50°C zal zakken.

Veel succes!

Aanmaakwokkel klaar voor gebruik
Aanmaakwokkel klaar voor gebruik

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

BBQ Shop Flakkee

BBQ Shop Flakkee een webshop voor en door enthousiaste BBQ-ers.

Adres

BBQ Shop Flakkee
Burgemeester Sterkplein 23
3244BA  Nieuwe-Tonge
Bezoek en afhalen op afspraak.
Op zondag gesloten.

KVK & BTW

KvK: 24435612
BTW-ID: NL001711228B02

Algemene voorwaarden

Contact

E: info@bbqshopflakkee.nl
T: 06 - 19 29 37 77

Niet op zondag!

BBQ, Barbecue, Grillen, Barbecuen, Buitenkeuken, Buiten koken, Outdoor Cooking, Dry Rubs, BBQ Sauce, BBQ Saus, Kruiden, Specerijen, Houtskool, Lumpwood Charcoal, Aanmaakblokjes, Aanmaakwokkels, Low and slow, Weber, Big Green Egg, Kamado, Hot & fast, Rookhout, Rookchunks, Rooksnippers, Rookmot, Smokewood, Smoke, YAKINIKU, KAMADO