Moinkballs met een twist!
Moinkballs
Moinkballs met een twist. Wat zijn moinkballs? Dat zijn gehaktballetjes van rundergehakt omwikkeld met spek. Vanwaar de naam MOINK? De originele Moinkballs komen uit Amerika. De naam is een samenvoeging van de geluiden die de dieren waarvan de balletjes worden gemaakt maken in het Engels, Moo en Oink. Moo voor het rundergehakt van de Moinkballs en Oink van het varkensspek.
Voor de echte MOINKballer zijn de moinkballs uit mijn gerecht, dus geen echte monkballs. Moinkballs met een twist bestaat niet, dan zijn het gehaktballen met spek 😉 Voor mij gaat het bij Moinkballs om de essentie van Moo en Oink en het gehaktballetje met spek eromheen. Noem ze zoals je zelf wilt!
Wat heb je nodig:
- BBQ met deksel met een indirecte zone
- Hittebestendige handschoenen
- Kernthermometer
- Houtskool en aanmaakwokkels
- Scherp mes
- Snijplank
- Mengkom
- Cocktailprikkers
- Sauskwast
- Rookhout
Ingrediënten:
- 1kg gehakt (ik had hier 70%rund en 30%varken)
- 20 plakjes ontbijtspek
- 120 gram geraspte kaas
- 4 theelepels knoflookpoeder
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 100 gram paneermeel
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels bbq rub, ik gebruik Braairub No.4 van de Fik Erin
- 1 eetlepel versgemalen peper
- 2 eetlepels gemalen zeezout
- 1 eetlepel chilipepervlokken (pas dit aan naar je eigen smaak)
- BBQ saus, ik heb de saus van Southern Dutch BBQ gebruikt
Alles klaarzetten
We beginnen zoals altijd met klaarzetten en afmeten en wegen van al onze ingrediënten. Ik zet en weeg alles eerst van tevoren af zodat ik mijn checklist kan nalopen of ik niks vergeten ben.
Draaien en rollen
Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn met het gehakt, kunnen we balletjes gaan draaien. Ik heb de balletjes ongeveer 30gram per stuk gemaakt.
Daarna strooi je een laagje van je favoriete rub in een kom, ik heb This Is It gebruikt van Southern Dutch BBQ. Vervolgens rollen we de balletjes door deze rub heen.
Vroeger bestrooide ik de balletjes met rub, maar dan bleef er altijd veel rub over, nu rol ik zie door de rub, zo zijn de balletjes overal goed bedekt met rub en als je het een beetje in de gaten houdt blijft er bijna geen rub over.
Wanneer de balletjes ge-rubt zijn snijden we de plakken spek doormidden en wikkelen we de balletjes in een lapje spek, en zetten het vast met een cocktailprikker.
Naar de BBQ
Dan kunnen de balletjes even terug in de koelkast om wat op te stijven.
Intussen maken we de bbq gereed voor een indirecte opstelling en we mikken op een bbq temperatuur tussen de 110 en 120 graden Celsius.
Als rookhout heb ik een 2 tal kleine chunks van kersenhout gebruikt.
Wanner de BBQ op temperatuur is mogen de balletjes erop, en mikken we op een kerntemperatuur van 60 graden Celsius, voor we na de volgende stap gaan. Dit duurt meestal een uutje.
Insmeren met BBQ Saus
Wanneer de balletjes na ongeveer een uur een kerntemperatuur hebben van 60 graden Celsius. Smeren we de balletjes in met wat opgewarmde bbq saus. Ik heb de BBQ Sauce van Southern Dutch BBQ gebruikt.
Ik smeer de balletjes in door ze tijdelijk van de BBQ te halen, zo hoeft mijn deksel zo kort mogelijk open te staan en stijgt de temperatuur ook zo min mogelijk.
BBQ Shop Flakkee
BBQ Shop Flakkee een webshop voor en door enthousiaste BBQ-ers.
Adres
BBQ Shop Flakkee
Burgemeester Sterkplein 23
3244BA Nieuwe-Tonge
Bezoek en afhalen op afspraak.
Op zondag gesloten.
0 reacties